125x125 Ads

Kenapa Perempuan Lebih Extream Daripada Lelaki ?

6 comments
Assalamualaikum,



Hai, pejam celik pejam celik tak sangka da nak stpm. huhu. lagi 8 hari doe stpm. makin da nak stpm, makin kerap aku on9. adess Nak nak lagi banyak tgok wayang sejak kebelakangan ni. Klip 3Gp la, Reel Stell la, yang latest tgok In Time plak. kadang-kadang rasa diri ni macam tak exam je tahun ni. rase macam baru masuk form 6 je semalam. hehe




*menghitung hari nak stpm



Actually da lama aku pikir kan pasal benda ni. tapi aku takde kesempatan nak luahkan. kadang-kadang aku tertanya2 , kenapa la pompuan skrang lebih extream daripada lelaki ? extream ? maksud aku dari segi perlakuan, pertuturan dan banyak lagi la.



takde la sume pompuan macam ni kan ? :terharu. contoh yang mudah, semalam aku g la jalan2 kat satu shopping complex ni. name dirahsiakan. takut kena ban plak. haha. tengah syok2 cuci mata jalan-jalan terdengar la sorang hamba allah ni (pompuan) ngan member2 dia. cara dia cakap macam member dia ue 1km kat depan dia. padehal sebelah je. maybe dia nak satu mall ni dgr kot.:entah.




*tak dengar, tak dengar



tue ok lagi la. nak disedapkan crita ag, ade ke ptot dia keluar kan perkataan yang tak sepatut nya. nak cakap pun segan. biar la rahsia. paham2 ea. sentap mak dengar. sebagai lelaki ni, aku pun tak penah cakap benda alah tu. bukan la nak cakap diriku ni baik sangat, tapi bila bercakap ade la batas nya.



maybe betul kata orang, "dunia da terbalik" maksud nya sekarang ni nama je pompuan tapi kelakuan mengalahkan lelaki. dan sebaliknya. bukan niat hati nak meninggung mana2 pihak.
 *maybe aku tulis entry ni, korang bole bagi feedback yang lebih bernas.




*tanda ingatan tulus daripada hati



kita sebagai manusia ni harus sedar di mana kita berada. dunia ni hanya tempat sementara, akhirat jua yang selama-lamanya. jadi, kita sama2 sentiasa muhasabah diri. kata orang, "biar hari ni lebih baik daripada semalam, dan hari2 seterusnya dua kali ganda baik daripada hari ni." yang baik datang daripada allah, yang kurang molek datang daripada diri ini.


last entry sebelum stpm :hoho



Wassalam
Baca lagi »

Disebalik Film KLIP 3GP

5 comments
Assalamualaikum,


Hai, kepada sume geng-geng BCROOM.NET and para blogger sekalian.


Noh rasa macam da lama tak conteng kat blog ni. Mase sentiase ade, jangan cakap takde. Tapi banyak mase noh guna kan buat benda-benda lain. Yela arn, kita ni dak STPM 2011. Tahun ni yang akan tentukan siapa noh pada mase akan datang. Nak nak baru lepas trial. :hihi


Back to the point, baru-baru ni noh ada pergi tonton wayang kat U Mall, Skudai Johor. Noh bukan pergi sorang-sorang. Red pun ade sekali. Knl kn red siapa? Siapa yang tak kenal ngan blogger yang baru nak naik. “hehe, sorry red. Just for laugh. Jgn amik ati ea.” Newy, thanks yaw coz da blanje aku. :duit. Kitorang tengok film “Klip 3GP” dan “Real Steel”.





First movie yang kitorang tengok “Klip 3Gp”. Judul film macam gempak je arn. Nak nak ngan trailer yang bersepah kat kotak itam (tv). Nmpak macam bagus arn. But, bak kata orang melayu neutro, “indah kabar dari rupa.” Bukan niat ati nak kutuk or ban film ni. Tapi kita as penonton ade hak nak komen arn. Im right?


Bagi noh, film ni banyak yang perlu diperbaiki dari segi skrip, jalan cite, teknik penyampaian, and what else la. Banyak tanda tanye dalam film ni. “Gerun, Ghairah, Ganas”. Unsur yang cuba ditonjolkan oleh director film ni bagi noh tak sampai. Lagi-lagi bila scene “Gerun”. Tak gerun langsung. Pastu seolah-olah banyak scene yang tergantung. Cara yang cuba disampaikan director maybe terlalu berat. Sampai-sampai kita tak bole berfikir secara rasional.


Contoh part yang menjadi tanda soal dalam fikiran noh, bila Maya seorang eksekutif sebuah syarikat bole kenal ngan Sunny seorang gijolo KL. Hubungan diorang tak jelas langsung. Tiba-tiba kat club dance same-same sampai bab kat ranjang. Maybe aksi tu sesuai kat negara lain but not this country. Lagi yang jadi tanda Tanya noh, macam mana FINAS bole luluskan film ni? Sedangkan film ni banyak unsur-unsur yang tak wajar dipertontonkan lagi-lagi kanak-kanak bawah umur. What the hal?





Bagi noh director kat Malaysia ni kehausan + kekontangan idea nak wat filem-filem yang dapat member impak kepada kita yang menonton nye. Maybe director kita bermotifkan untuk mengaut keuntungan semata-mata. Nak nak sekarang ni film yang bergenre seram lagi dapat sambutan. Banyak film yang bergenre ni mencapai box office. Misalnya “Khurafat” mencapai lebih RM8 Juta. Kalau kita pasan, sekarang ni trend film bermusim. Kalau seram, seram je. Kalau gangster, sume nak gangster. Tak paham noh. Kenapa mesti nak ikut-ikut orang? Tak bole berdiri atas kaki sendiri ke? ( emosi sekejap, hehe)


Namun walaupun banyak kelemahan dalam film “Klip 3GP” ni, ade gak yang baik nye. Tapi bagi penerbit and crew-crew film, baik director or pelakon je la. Maybe director nak mempertengahkan gejala-gejala yang negatif yang berlaku dalam negara kita. Maybe dyeorang nak kita lebih berhati-hati dalam memilih kawan or what else la.


“setiap yang terjadi, pasti ada kebaikannya. Tak semua yang baik berguna, tak semua yang tak baik tak berguna.”





Anyway, noh harap director or penerbit lebih berhati-hati dalam menskrip film. Harap-harap takde unsur-unsur yang bole menjatuhkan maruah negara kita sebagai negara islam. Biarlah yang kita hasilkan dapat memberi manfaat bersama , baik penerbit mahupun penonton. Penerbit dapat untung, penonton dapat kepuasan menonton nye. Tak salah arn sebagai sesama manusia, noh bagi pendapat tentang film ni? 


Lastly, noh nak mintak maaf kalau-kalau terkasar bahasa. Noh pun hamba Allah yang lemah. Marilah kita saling nasihat menasihati ke arah kebaikan. Ingat , kita berkongsi dunia yang sama, dan arah kiblat yang sama.


Wassalam.


Baca lagi »

Page 18 : Amanah diberi, melunaskan diri

0 comments
Assalamualaikum,


Gambarkan difikiran:

Anda mahu menghantar sesuatu yang amat berharga buat rakan atau keluarga anda di kampong. Malangnya, posmen tidak amanah. Barang kiriman anda telah dirosakkan dan dicuri lantas ia tidak sampai kepada si penerima.

Gambarkan difikiran:

Anda mengumpul 20 sen sehari selama 3 tahun untuk membelisebuah computer. Anda menyuruh abang anda membelikan computer itu setelah penat lelah mengumpul wang,. Malangnya, abang anda tidak amanah. Kesemua duit itu digunakan untuk membeli motosikal baru untuk dirinya.

Gambarkan difikiran:

Anada menjual kuih-muih. Seawal 4 pagi anda bangun untuk membuat persiapan. Anda amanahkan jiran anda untuk menjaga gerai jualan kuih di pasar. Malangnya, jiran anda tidak amanah. Dia tinggalkan begitu saja gerai itu kerana asyik bergyut di telefon dengan teman lelaki. Habis kuih-muih dicuri orang.

Gambarkan difikiran:

Anda terpilih menjadi ketua kelas. Semu orang percayadan yakin dengan kepimpinan anda. Anda tampak hebat. Malangnya, anda sering membiarkan keadaan kelas huru-hara ketika ketiadaan guru. Anda kerap ponteng kelas dan selalu ke tandas untuk merokok dan keadaan kelas menjadi tidak terurus.

Gambarkan difikiran:

Anda ingin pulang ke kampung bersama keluarga. Rumah dijaga oleh seorang lelaki yang telah diupah dengan bayarann yang agak mahal keerana tugasannya 24 jam berkawal menjaga keselamatan rumah yang ditinggalkan. Malangnya, selepas anda pulang dari kampung, anda dapati rumah anda menjadi seperti kapal yang dilanda rebut. Barang kesayangan anda sudah tiada lagi. Lelaki itu tidak amanah. Rupa-rupanya dia telah lari darripada tugasan sejak hari kedua.


Korang da baca beberapa contoh peristiwa di atas, bukan? Marah? Geram? Sakit hati? Nak menangis? Itu baru sedikit.


Bayangkan jika hidup kita dilingkungi dengan ramainya orang yang tidak amanah. Bagaimana? Kita akan sentiasa dalam kesedihan, sentiasa dalam ketidakpercayaan, sentiasa dalam kesedihan, sentiasa dalam kebimbangan dan sentiasa dalam keadaan syak wasangka. Tenttu hidup tidak bahagia bukan?


Ingatlah, amanah begitu penting. Ia bukan hanya tanggungjawab sesame manusia malah lebih penting akan dipantau dan “diberi markah” oleh Allah.


Mungkin anda lupa, menjadi seorang anak dan pelajar juga adalah satu amanah. Setiap hari ibu ayah menberi wang saku ke sekolah dengan harapan anda menjadi anak yang soleh, cemerlang dan tahu mengenang jasa orang tua. Apakah anda telah melaksanakan semua itu? Atau masih leka dengan alam remaja yang melalaikan?


Bagaimana pula dengan amanah seorang pelajar? Jika homework yan g diberi guru pun anda sering abaikan dan guru tidak dihormati sebagaimana yang dituntut, juga sering menimbulkan mlah masalah kepaga guru dan sekolah, maka anda telah mempersiakan satu amanah yang besar.


Diingatkan juga, amanah bermula di rumah. Jika di rumah anda menjadi anak yang degil dan tidak mendengar nasihat, bimbang nanti anda membesar sebagai ahli rasuah, pencuri, pendengki, penipu atau apa saja sifat negatif yang akan menambah dosa anda terhadap Allah s.w.t.


Baca semula kisah-kisah pendek di atas dan anda gambarkan difikiran jika itu semua terjadi kepada anda. Jadi, ayuh kita gilap sifat amanah dan sama-sama kita bimbing rakan dan keluarga kita untuk menjaga amanah dan melaksanakan semua perkara kebaikan dalam hidup kita. Makin banyak perkara baik, makin murah rezeki dan makin molek hati dan budi, insya-Allah.


Amanah itu sifat mulia,
jadi cahaya yang amat indah;
Sifat terpuji orang Berjaya,
Mukmin sejati diberkati Allah.

Amanah itu junjungan amal,
Rasulullah menjadi teladan;
Sifat yang baik biarlah kekal,
Saham kita di hari pembalasan.


Sehingga bertemu di lain entry.


Wassalam.

Baca lagi »

Page 17 : Kawan VS Jangan Kawan

0 comments
Assalamualaikum,


Boleh atau tidak kita hidup tanpa kawan di sisi? Boleh atau tidak hari kita lari atau bersembunyi jika ada orang yang ingin berkawan dengan kita? Boleh atau tidak kita hanya duduk di rumah sepanjang umur kita tanpa bermasyarakat? Boleh atau tidak kita bercakap seorang diri atau dengan peti sejuk yang tidak bernyawa?


Jawapannya sudah tentu tidak boleh kerana orang yang tidak berkawan ini adalah orang yang gagal dalam hidupnya. Boleh diumpamakan seperti kera sumbang – takut hidup masyarakat. Juga, jiwanya kosong, cakapnya kosong, fikirannya kosong, senyumannya kosong – hidupnya kosong.


Jadi noh sangat menggalakkan agar kita hidup ini sentiasalah berkawan – hidup berjemaah. Buka pintu dan jendela hati menerima kawan-kawan baru. Banyak untungnya – selain berkongsi pengalaman, kita juga dapat bertukar-tukar ilmu. Cuma nasihat noh, pilihlah kawan yang sesuai. Biar kita cerewet dalam memilih supaya kita berbahagia di dunia dan juga akhirat. Kawan yang bagaimana?





Imam al-Ghazali ada menerangkan kawan yang baik dan kawan yang tidak baik.


PERTAMA : PILIH kawan yang berakal. JANGAN pilih kawan yang bodoh kerana akan menjadi musuh dan menyakitkan hati.

KEDUA: PILIH kawan yang berakhlak. JANGAN pilih kawan yang jahat kerana akan dirangsang nafsu jahatnya itu.

KETIGA: PILIH kawan yang soleh. JANGAN pilih kawan yang fasik kerana akan diajar kita kepada pekerjaan dosa dan maksiat.

KEEMPAT: PILIH kawan yang bersederhana. JANGAN pilih kawan yang tamak kerana akan menjadi racun berbisa kepada sifat pemurah.

KELIMA: PILIH kawan yang bercakap benar. JANGAN pilih kawan yang selalu bercakap bohong kerana akan memusnahkan jiwa.


Jadi, kesemua yang diterangkan di atas membawa maksud: kawan boleh mempengaruhi perjalanan hidup kita di dunia ini. Jika baik berkawan maka baiklah perangai kit, jika jahat berkawan maka jahatlah perangai kita.





Daripada riwayat al-Tarmizi dan al-Hakim, Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Seseorag insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya. Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat.”

Wassalam.

Baca lagi »

Page 16 : Warkah Buat Adik

2 comments
Assalamualaikum,


Abang Noh harap adik abang semua sihat walafiat dan dapat menjalani segala ibadah dengan tenang dan penuh keberkatan. Di sini Abang Noh nak sentuh sikit tentang saying-menyayangi, rindu-merindui dan cinta-mencintai.






Sebenarnya dari dulu lagi Abang Noh nak beritahu atau sampaikan sesuatu tentang perasaan dan perasaan ini tetapi baru kali ni Abang Noh berani meluahkannya. Bukan apa, Abangv Noh nampak adik abang ni pun sudah mencapai tahap “young-adult”, jadi Abang Noh fikir inilah masa yang sesuai untuk Abang Noh mencurahkan pengalaman dan nasihat, walaupun Abang Noh tahu adik abang ni akan berasa bosan bila mendengar perkataan “nasihat”. Abang Noh peduli apa, sebab tugas Abang Noh ialah menyampaikan dan menceritakan sesuatu untuk diambil manfaatnya.


Wahai adik abang,


Begini, Abang Noh tahu belajar di sekolah akan menjadi bosan dan menjemukan jika kita hanya belajar-belajar-belajar tanpa membuat atau menyertai aktiviti lain yang sekurang-kurangnya dapat mengurangkan “tension”. Betul?


Juga pemandangan dalam kelas akan menjadi kelam jika setiap hari kita melihat wajah yang sama – hari-hari tengok muka kawan sebelah – seperti tiada wajah lain yang boleh menjadi penyeri mata (gurau saja...harap tidak ada yang menganggap rakan itu sebagai orang yang membosankan). Kemudian kita terfikir, alangkah baiknya jika di sekolah ini ada sesuatu atau seseorang yang boleh menaikkan semangat untuk belajar. Maka mulalah nanti kita mencari sumber inspirasi itu.


Abang Noh masih ingat lagi, dulu di sekolah, seorang kawan Abang Noh menjadikan sebuah pasu bunga yang diletakkan di sebelah kelas menjadi sumber inspirasi (Abang Noh tidak tahu kenapa pasu bunga yang dipilih). Menurut katanya bentuk dan warna pasu bunga itu boleh merangsang minda untuk berfikiran kreatif!


Entah bagaimana, satu hari, apabila kawan Abang Noh datang ke sekolah, pasu bunga itu sudah tiada. Setelah ditanya kepada pak cik tukang kebun, katanya pasu bunga itu telah pecah dan dibuang. Sejak hari itu, hidup kawan Abang Noh seperti tiada panduan. Apa yang dibuat semuanya salah dan seperti tiada semangat lagi untuk hadir ke sekolah. Akhirnya, seorang ustaz menghadiahkannya sebuah tafsir al-Quran dan Alhamdulillah, menjadi kesan yang baik untuk dirinya.


Wahai adik abang,


Begitulah, jika kita telah meletakkan sepenuhnya “soul” kita kepada sesuatu itu sebagai sumber inspirasi, dan apabila berlaku sesuatu yang buruk kepadanya maka hampalah jiwa kita nanti dibuatnya. Samalah juga bagi sesiapa yang menganggap seseorang itu sebagai sumber inspirasi untuk menjadi semangat hadir ke sekolah. Lama-kelamaan, sudah pasti sumber inspirasi itu akan menjadi abang, atau kakak, atau adik angkat yang seterusnya bercambah melahirkan rasa cinta sesame pelajar. Betul?





Satu saja pesanan Abang Noh untuk “pencinta muda” – supaya sentiasa ingat akan amanah kita sebagai seorang pelajar, amanah kita sebagai seorang anak kepada ibu dan ayah kita, amanah kita sebagai murid kepada guru.


Sememangnya perasaan cinta itu sukar untuk dikawal samalah seperti Abang Noh, pernah sayang kat seseorang tetapi percayalah, dengan berdoa kepada Maha Pencipta dan tekad yang ada dalam diri, insya-Allah, dengan izin-Nya ia bukanlah sesukar mana. Jadikanlah al-Quran dan sunnah Rasulullah sebagai pegangan hidup kita untuk terus berjaya di dunia dan di akhirat. Insya-Allah.


Wahai adik abang,


Cukuplah untuk kali ni. Semoga adik abang mengambil manfaat daripada apa yang Abang Noh katakana di sini. Yang baik itu kita jadikan iktibar dan pengajaran dan yang kurang baik itu kita jadikan sempadan. Sampai ketemu lagi di lain kali.


Wassalam.
Baca lagi »

Page 15 : Hidup untuk Peperiksaan?

0 comments
Assalamualaikum,

Kali ini noh berkongsi ilmu yang noh dapat selepas membaca buku yang berjudul “Gen-Q – Generasi Al-Quran kreatif”. Noh ada terbaca artikel yang bertajuk “Hidup untuk Peperiksaan?”. Sudah kita maklum bahawa apabila nak berjaya, kita anggap peperiksaan itu segalanya. Kita terlupa bahawa yang menciptakan kejayaan itu adalah Allah.


Selama ni kita menganggap peperiksaan dan ujian adalah segala-galanya. Gagal peperiksaan umpama runtuhnya langit dan terbelahnya bumi. Kita juga sanggup melakukan apa sahaja demi memastikan “A” dalam genggaman seperti meniru, menipu, meletakkan nota di dalam tandas untuk dirujuk semasa peperiksaan berlangsung, berpakat bahaasa isyarat dengan kawan sebelah. Itu adalah antara “modus operandi” kita. Betul tak?





Noh pun pernah buat sedemikian. Tipulah kalau korang kata, Korang tak pernah buat 1 di antara perkara di atas. Mesti ada punya. Kan, kan?


Sebenarnya, dari segi reality dan juga rohani, perkara yang utama kita perlu lakukan adalah berbuat baik dengan pemberi kejayaan yakni Allah s.w.t. Buat apa yang disuruh dan tinggalkan apa yang dilarang. Seiringkan usaha kita dengan doa, kemudian bersyukur.


Itulah perkara asas. Sebelum bercakap pasal solat hajat, qiamulail dan solat dhuha, molek kiranya kita muhasabah solat yang lima. Sebelum berbicara tentang surah-surah pilihan yang elok dibaca sebleu menghadapi ujian, molek kiranya kita muhasabah sama ada al-Quran dipegang dan dibaca.




Ini adalah kerana Allah s.w.t. tidak akan bertanyakan tentang keputusan peperiksaan kita di dunia ini. Subjek utama yang Allah s.w.t. hendak periksa adalah solat kita. Selain itu, perkara syarat yang telah dipandukan melalui al-Quran.


Mungkin kita boleh menggodol semua “A” dalam mata pelajaran di dunia ini tetapi akhirnya apabila diperiksa di akhirat, tiada “A” dalam jiwa; akhlak buruk; akidah lemah; dan semangat selembut lalang ditiup angin.


Jadi kita perlu balik ke jalan yang benar! Jangan terlalu obsess dengan usaha untuk mencapai kejayaan sehingga tidak terjaga hubungan denga Allah s.w.t. Ingat, kejayaan yang sebenar ialah kesungguhan kita berusaha untuk mencapai kejayaan dan bertawakal kepada Yang Maha Esa.


Rafakkan kesyukuran setinggi-tingginya ketika menyambut kejayaan dalam peperiksaan. Kesenorokan yang dikecapi dibayar dengan amal ibadat yang semakin berkualiti. Insya-Allah kejayaan yang dikurniakan itu bakal mewarnai masa depan dengan kehidupan yang lebih bahagia.


Semua orang tahu tentang peperiksaan di Padang Mahsyar. Perhitungan amalan akan dilakukan dan keputusan sama ada ke syurga atau neraka akan diumumkan. Tetapi betapa ramainya manusia hari ini yang terus leka dan lalai serta langsung tidak bersedia untuk melakukan yang terbaik dalam peperiksaan penting tersebut.


Adakah kita hidup untuk peperiksaan?


Dan jawapan akan tetap YA. Cuma sejurang-kurangnya hari ini kita sedar, bukan sahaja peperiksaan akademik sahaja yang penting, bahkan peperiksaan amalan akhirat lebih penting yang sepatutnya kita sentiasa bersedia menghadapinya.


Jom kita bersedia untuk menghadapi ujian terbesar hidup ini! Jom kita bersedia untuk menduduki peperiksaan terpenting di alam ini! Jom kita skor “A” dalam peperiksaan sebenar.





Wassalam.

Baca lagi »

#4 Wordless Wednesday

0 comments

Baca lagi »

Page 14 : Biografi al-Imam al-Bukhari

1 comments
Buta pada masa kecilnya. Keliling dunia mencari ilmu. Menghafal ratusan ribu hadis. Karyanya menjadi rujukan utama setelah al-Qur'an.


Lahir di Bukhara pada bulan Syawal tahun 194 H. Dipanggil dengan Abu Abdillah. Nama lengkap beliau Muhammmad bin Ismail bin al-Mughirah bin Bardizbah al-Bukhari al-Ju'fi.

Beliau digelari al-Imam al-Hafizh, dan lebih dikenal dengan sebutan al-Imam al-Bukhari. Buyut beliau, al-Mughirah, semula beragama Majusi (Zoroaster), kemudian masuk Islam lewat perantaraan gabenor Bukhara yang bernama al-Yaman al-Ju'fi.





Sedang ayah beliau, Ismail bin al-Mughirah, seorang tokoh yang tekun dan ulet dalam menuntut ilmu, sempat mendengar ketenaran al-Imam Malik bin Anas dalam bidang keilmuan, pernah berjumpa dengan Hammad bin Zaid, dan pernah berjabatan tangan dengan Abdullah bin al-Mubarak.


Sewaktu kecil al-Imam al-Bukhari buta kedua matanya. Pada suatu malam ibu beliau bermimpi melihat Nabi Ibrahim al-Khalil 'Alaihissalaam yang mengatakan,  



"Hai Fulanah (yang beliau maksud adalah ibu al-Imam al-Bukhari, pent), sesungguhnya Allah telah mengembalikan penglihatan kedua mata putramu kerana seringnya engkau berdoa."



Ternyata pada pagi harinya sang ibu menyaksikan bahwa Allah telah mengembalikan penglihatan kedua mata putranya.


Ketika berusia sepuluh tahun, al-Imam al-Bukhari mulai menuntut ilmu, beliau melakukan pengembaraan ke Balkh, Naisabur, Rayy, Baghdad, Bashrah, Kufah, Makkah, Mesir, dan Syam.Guru-guru beliau banyak sekali jumlahnya. Di antara mereka yang sangat terkenal adalah Abu 'Ashim an-Nabiil, al-Anshari, Makki bin Ibrahim, Ubaidaillah bin Musa, Abu al-Mughirah, 'Abdan bin 'Utsman, 'Ali bin al-Hasan bin Syaqiq, Shadaqah bin al-Fadhl, Abdurrahman bin Hammad asy-Syu'aisi, Muhammad bin 'Ar'arah, Hajjaj bin Minhaal, Badal bin al-Muhabbir, 'Abdullah bin Raja', Khalid bin Makhlad, Thalq bin Ghannaam, Abdurrahman Al Muqri', Khallad bin Yahya, Abdul 'Azizi al-Uwaisi, Abu al-Yaman, 'Ali bin al-Madini, Ishaq bin Rahawaih, Nu'aim bin Hammad, al-Imam Ahmad bin Hanbal, dan sederet Imam dan ulama ahlul hadis lainnya. 





Murid-murid beliau tidak terhitung jumlahnya. Di antara mereka yang paling terkenal adalah al-Imam Muslim bin al-Hajjaj an-Naisaburi, penyusun kitab Shahih Muslim.


Al-Imam al-Bukhari sangat terkenal kecerdasannya dan kekuatan hafalannya. Beliau pernah berkata,  


"Saya hafal seratus ribu hadis shahih, dan saya juga hafal dua ratus ribu hadis yang tidak shahih". Pada kesempatan yang lain beliau berkata, "Setiap hadis yang saya hafal, pasti dapat saya sebutkan sanad (rangkaian perawi-perawi)-nya." 


Beliau juga pernah ditanya oleh Muhamad bin Abu Hatim al-Warraaq,

"Apakah engkau hafal sanad dan matan setiap hadis yang engkau masukkan ke dalam kitab yang engkau susun (maksudnya : kitab Shahih Bukhari)?"


Beliau menjawab,  

"Semua hadis yang saya masukkan ke dalam kitab yang saya susun itu sedikit pun tidak ada yang samar bagi saya."


Anugerah Allah kepada al-Imam al-Bukhari berupa reputasi di bidang hadis telah mencapai puncaknya. Tidak menghairankan jika para ulama dan para Imam yang sezaman dengannya memberikan pujian (rekomendasi) kepada beliau.


Berikut ini adalah sederet pujian (rekomendasi) termaksud: Muhammad bin Abi Hatim berkata,  
 
"Saya mendengar Abu Abdillah (al-Imam al-Bukhari) berkata, "Para sahabat 'Amr bin 'Ali Al Fallaas pernah meminta penjelasan kepada saya tentang status (kedudukan) sebuah hadis. Saya katakan kepada mereka, "Saya tidak mengetahui status (kedudukan) hadis tersebut."

Mereka jadi gembira dengan sebab mendengar ucapanku, dan mereka segera bergerak menuju 'Amr. Lalu mereka menceriterakan peristiwa itu kepada 'Amr. 'Amr berkata kepada mereka,  


"Hadis yang status (kedudukannya) tidak diketahui oleh Muhammad bin Ismail bukanlah hadis."


Al-Imam al-Bukhari mempunyai karya besar di bidang hadis iaitu kitab beliau yang diberi judul al-Jami' atau disebut juga ash-Shahih atau Shahih al-Bukhari.

Para ulama menilai bahwa kitab Shahih al-Bukhari ini merupakan kitab yang paling shahih setelah kitab suci al-Quran. Ketakwaan dan keshalihan al-Imam al-Bukhari merupakan sisi lain yang tidak pantas dilupakan. Berikut ini diketengahkan beberapa pernyataan para ulama tentang ketakwaan dan keshalihan beliau agar dapat dijadikan teladan.


Abu Bakar bin Munir berkata,  


"Saya mendengar Abu Abdillah al-Bukhari berkata, "Saya berharap bahawa ketika saya berjumpa Allah, saya tidak dihisab dalam keadaan menanggung dosa ghibah (menggunjing orang lain)."
Abdullah bin Sa'id bin Ja'far berkata, "Saya mendengar para ulama di Bashrah mengatakan, "Tidak pernah kami jumpai di dunia ini orang seperti Muhammad bin Ismail dalam hal ma'rifah (keilmuan) dan keshalihan."


Sulaim berkata, "Saya tidak pernah melihat dengan mata kepala saya sendiri semenjak enam puluh tahun orang yang lebih dalam pemahamannya tentang ajaran Islam, lebih wara' (takwa), dan lebih zuhud terhadap dunia daripada Muhammad bin Ismail."


Al-Firabri berkata, "Saya bermimpi melihat Nabi Shallallaahu 'Alaihi Wasallam di dalam tidur saya." Beliau Shallallaahu 'Alaihi Wasallam bertanya kepada saya, "Engkau hendak menuju ke mana?" Saya menjawab, "Hendak menuju ke tempat Muhammad bin Ismail al-Bukhari." Beliau Shallallaahu 'Alaihi Wasallam berkata, "Sampaikan salamku kepadanya!"


Al-Imam al-Bukhari wafat pada malam Idul Fitri tahun 256 H. ketika beliau mencapai usia enam puluh dua tahun. Jenazah beliau dikuburkan di Khartank, nama sebuah desa di Samarkand. Semoga Allah Ta'ala mencurahkan rahmat-Nya kepada al-Imam al-Bukhari.
-------------

Baca lagi »

#3 Wordless Wednesday

2 comments

Baca lagi »

Page 13 : Sekadar Ingatan

3 comments
HIDUP = SEGELAS CAWAN

Cuba anda perhatikan gelas. Gelas yang kosong. Bayangkan itu waktu hidup seharian kita. Kita mempunyai 24 jam. Dalam tempoh 24 jam, hal kebaikan dan hal keburukan akan berperang untuk mengisi gelas yang kosong tadi.






Jika air jernih kebaikan yang terisi dalam gelas tersebut, alangkah cantiknya. Jika sebaliknya, air hitam pekat busuk yang mengisi gelas tersebut, alangkah jijiknya. Justeru, kita perlu isi kehidupan kita sebanyak-banyaknya dengan kebaikan. Sentiasa melakukan amal soleh. Isi kehidupan dengan membuat kebaikan sebanyak-banyaknya.


Apabila menyebarkan kebaikan, kita akan rasa lega. Kita akan rasa tenang. Kita juga rasa bahagia kerana membahagiakan orang. Pernahkah anda merasakan sedemikian? Jika belum, cuba anda memberikan pertolongan kepada orang lain, anda akan rasa gembira dan puas. Insya-Allah. Bertaubat dan berdoa hanya salah satu dari banyak usaha. Ada orang menyangka, untuk berhenti daripada melakukan dosa, hanya sekadar berdoa dan solat taubat.


TIDAK !! SESEKALI TIDAK..


Usah menoktahkan usaha setakat berdoa dan solat taubat. Anda perlu melakukan lebih daripada itu. Kerana apa? Kerana Syaitan tidak pernah sesaat pun berhenti daripada menyesatkan manusia. Dan ketahuilah, Syaitan itu musuh kamu yang nyata!






Meskipun Syaitan mengalir dalam pembuluh darah manusia, ingatlah, Allah itu lebih dekat daripada urat leher kita. Allah sentiasa ada. Dia ada untuk melindungi hamba-hamba-Nya daripada godaan syaitan.


Hamba manakah yang akan bebas daripada godaan Syaitan?

Hanyalah hamba-hamba Allah yang ikhlas.
Maka, sama-sama melatih diri untuk ikhlas dalam melakukan sesuatu. Semua yang kita lakukan harus bermatlamatkan Allah.
Redha-Nya. Rahmat-Nya.


Akhirnya, selain doa dan solat taubat, isilah dan sibukkanlah kehidupan anda dengan sebanyak-banyaknya amalan kebaikan. Jauhkan diri anda daripada pintu-pintu dan amalan-amalan kejahatan.


Contoh amalan kebaikan ialah solat berjemaah, menghadiri ceramah, kuliah, solat-solat sunat rawatib, bacaan al-Quran, zikir kepada Allah, usrah, bangun qiamullail, bacaan al-Mathurat dan sentiasa mendampingi orang-orang soleh dan alim.
Baca lagi »

Selamat Hatri Raya Aidilfitri

0 comments

Baca lagi »

Page 12 : Hukum menonton wayang ????

2 comments
Assalamualaikum.

Hai, rasa macam lama nye noh tak update blog ni. Nak kata busy, takde la busy sangat. Biasa la buat preparation untuk raya. Nak cerita apa ea?? erm,  noh nak bercerita ni. Masa 2nd last puasa, noh ngan kwan, red pergi tengok wayang kat jusco tebrau. Kitorang tengok cerita FINAL DESTINATION 5. Akak yang jual tiket ue cakap yang filem ni 18 keatas je boleh tengok. Dengan rasa teruja nya kitorang beli la. Tapi kitorang beli tiket yang start kul 8pm. Huh, da lepas buka. heehe.

Lepas je solat maghrib, kitorang gerak g wayang tu. Masa kitorang tengah tunggu ni, noh pelik asal la ramai orang non-muslim. Rasa tak sedap hati plak. padahal dalam hati teruja nak tengok. hehe.. maybe orang muslim tengah rehat2 kat umah kot, tu yang xda ue. Overall, cerita ue xda la best sangat. Adegan seram nya pon kurang, lagi okey yang lepas lepas. Aksi yang terlampau pun xda. Nasib baek, kalau tak rasa berdosa je beli tiket ue. hehe

Noh pernah tertanya-tanya, "Apa hukum tengok wayang??Ustaz noh pernah cakap yang tengok wayang ni haram coz banyak kemungkaran kat dalam nye. Nak lagi tepat lagi, banyak maksiat. Tapi noh pergi bukan nya kearah tu. Noh nak maju kan industri filem tempatan. Ceh, padahal tengok cita orang puteh. hehe.. Noh pun tak tahu sangat hukum nya. Tetiba je hati noh ni tergerak untuk g laman web iluvislam.com. Kat cini la noh baru tahu hukum tengok wayang ni apa sebenarnya.



Hukum tengok wayang diharuskan jikalau tanpa ada perkara-perkara yang menyalahi syariat Islam. Tetapi jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat maka ia tidak dibolehkan. Haram la ue.. Maklum la sekarang ni orang tengok wayang bercouple-couple. Duduk kat couple sit plak ue. Tu yang wat kan jadi haram. yang sedih nya, orang melayu kita, islam plak ue. Tolong la, jangan la buat perkara yang boleh jatuh kan nama baik umat islam yang lain. kalau tak tahan sangat, g la kawin dulu, pastu buat la apa yang nak buat. ni TAK, sekarang ni sebelum kawin bercinta bagai nak rak, berkepit sana, berkepit sini. tapi bila da kawin, jalan sebelah pun da tak nak. "Awak jalan la dulu, abang follow dari belakang." Konon nye tak nak jatuh market la. Tak paham noh. Lebih baik bercinta ala kadar, pastu da kawin baru nak mesra2. Betul tak?? Tengok macam orang dulu dulu, jodoh keluarga yang tertentu kan. Korang tengok, atok nenek korang, ade mak ayah korang yang sampi sekarang still sama2, bahagia lagi ue.




ohhhhhhhhhh......dah jauh pergi nya. Niat hati nak cerita pasal wayang je, ni da jauh sampi bab kawin kawin ni. Sorry Sorry Sorry. tetiba noh emosi plak ni. hehe. Anyway, apa yang noh nak cakap kan mintak mintak la sampai kat korang ye. Moga moga kita semua dapat manfaat sama sama ye.

Dikesempatan ni gak, noh nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI" kat kawan kawan yang kat facebook, BCR, n semua la yang mengenali noh. Noh harap korang tak terasa hati ea. Kita buka lembaran baru, tutup kisah lama yang memedihkan. Noh harap raya tahun ni memberi kita seribu erti. 

Wassalam. 












Baca lagi »

Page 11 : Janganlah Sekadar Berpuasa

0 comments
Assalamualaikum,



Kita lihat disekeliling kita, ramai manusia menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Ini adalah satu situasi yang baik dan sangatlah beruntungnya seseorang itu apabila menunaikan ibadah ini dengan penuh tawaduk dan semata-mata kerana Allah s.w.t.


Alangkah ruginya seseorang itu apabila meninggalkan ibadah puasa ini yang telah difardhukan keatas tiap-tiap seorang muslim. Tersangatlah ruginya. Di bulan Ramadhan ini apa sekalipun ibadah yang kita lakukan pastinya akan dilipat gandakan pahalanya. Bagaimana pula dengan dosa? Adakah melakukan satu dosa di bulan Ramadhan juga akan dilipat gandakan dosanya? Wallahu Alam. Anda sendiri tafsirkannya.


Apa yang dikatakan pula meninggalkan satu kefardhuan yang lain? Contohnya seorang muslim itu menunaikan ibadah puasa tetapi dengan sengaja meninggalkan kewajipan yang lain seperti tidak menutup aurat dengan sempurna terutamanya kepada wanita muslimah. Walhal menutup aurat itu adalah suatu kewajipan keatas tiap-tiap muslimah di atas muka bumi ini walau dimana mereka berada. 


Tetapi mengapa mereka meninggalkannya? Masakan boleh seseorang wanita muslimah itu melakukan ibadah puasa yang hanya 30 hari dalam setahun tetapi mendedahkan aurat  mereka 365 hari setahun!!. Sedangkan menutup aurat itu adalah bersifat sentiasa tidak boleh tidak mendedahkan aurat walau satu hari pun. Itu tidak termasuk mereka yang memakai perhiasan yang berlebihan(makeup) dan juga minyak wangi. Yang sudah tentunya haram bagi mereka sekiranya menunjukkan kepada lelaki yang bukan muhrim.


Begitu juga pada mereka yang menunaikan ibadah puasa tetapi pada masa yang sama sengaja meninggalkan solat fardhu. Mungkin mereka menunaikan solat fardhu pada bulan Ramadhan bagi menghormati bulan ini tetapi meninggalkan solat fardhu selepas berlalunya ibadah puasa. Adakah tindakan ini betul? 


Adakah ini yang diajar dan disampaikan oleh Nabi Muhammad s.a.w kepada umat manusia? Sedangkan solat fardhu diwajibkan ke atas umat muslimin dan muslimat sepanjang masa selagi kita masih hidup. Jadi mengapakah kita masih meninggalkannya?


Seperti kata Imam Ghazali, ramai manusia yang berpuasa tetapi cuma dapat lapar dan dahaga sahaja. Apa yang diharapkan untuk mendapat pahala di dalam bulan Ramadhan ini langsung tiada. Cuma penat yang menerpa. Maka sia-sialah usaha mereka untuk mendapat keampunan Allah s.w.t dibulan mulia ini. Nauzubillah.


Pada akhir tazkirah tersebut, ustaz berpesan supaya kita takut pada Allah s.w.t yakni sentiasa bertaqwa kepadaNYA walau apa yang kita lakukan. Taqwa itu adalah wasiat nabi. Selalunya lepas solat Jumaat kita pasti mendengar khatib akan berkata "Ittaqullah" yang bermaksud takutlah kepada Allah. Oleh itu marilah kita bersama-sama menyampaikan kepada umat Islam terutamanya kepada keluarga,sahabat-sahabat dan umat muslimin dan muslimat mengenai hal ini.





"dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barang siapa di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barang siapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui."
(Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 184)
 
 
.
Baca lagi »

#2 Wordless Wednesday

14 comments

Assalamualaikum.






Credit to sayadoodle.com



.
Baca lagi »

Page 10 : Cinta Marikh dan Zuhrah.

0 comments
Assalamualaikum..

 

Saya ingin memetik anologi yang menarik berkenaan cinta daripada John Gray yang menceritakan mengenai ketidaksamaan ini. Secara analoginya, lelaki berasal dari planet Marikh, manakala wanita pula berasal dari planet Zuhrah. Sebelum ini mereka hidup dalam puak masing-masing. Mereka ditakdir berjumpa dan akhirnya jatuh cinta antara satu sama lain. Tarikan yang wujud dan kepercayaan bahawa mereka mampu bahagia telah membuatkan pasangan ini mengambil keputusan untuk hidup bersama.


Mereka kemudiannya mula hidup sebagai pasangan dan membina kehidupan yang bahagia di bumi. Sedikit demi sedikit mereka berusaha membina keluarga bahagia yang diingini. Setelah menetap lama di bumi, mereka mula melupakan asal-usul kisah sendiri. Mereka lupa bahawa mereka sebenarnya berbeza antara satu sama lain. Mereka adalah berlainan sejak awalnya kerana datang dari planet yang berbeza. Perkara ini seterusnya mencipta konflik. Mereka beranggapan bahawa mereka adalah sama satu sama lain. Namun begitu yang pasti, tanggapan mereka salah.


Sang Marikh mahu dirinya difahami. Tetapi bahasa cinta ini tidak dapat difahami oleh Sang Zuhrah. Sang Marikh cuba menjauhkan diri untuk mencari penyelesaian terhadap sesuatu masalah. Kelakuan yang dilakukan oleh Sang Marikh membuatkan Sang Zuhrah menyangka bahawa pasangannya telah berubah. Begitu juga yang berlaku pada Sang Zuhrah. Kod yang ada padanya membuatkan dia mahu selalu ditemani. Dia mahu Sang Marikh sentiasa bersamanya. Namun begitu, Sang Marikh bertindak membiarkannya keseorangan apabila sesuatu masalah berlaku. Sang Marikh percaya bahawa dengan membiarkan Sang Zuhrah untuk sementara waktu akan memberi ruang dan kelegaan kepadanya. Tetapi anggapan Sang Marikh silap!

 
Bahasa cinta Sang Zuhrah adalah tidak sama dengan Sang Marikh. Sang Marikh merupakan seorang yang suka menyendiri apabila terdapat masalah. Apa yang diperlukannya adalah ruang untuk berfikir sebelum kembali kepada Sang Zuhrah berbanding Sang Marikh. Dia mahu ada orang di sisi untuk membelainya dalam proses memenuhi kod emosinya.


Tetapi, disebabkan kegagalan untuk memahami bahasa cinta yang berlainan, mencetuskan konflik. Sang Marikh sentiasa menyalahkan Sang Zuhrah kerana tidak memberi ruang padanya. Sang Zuhrah pula menyalahi Sang Marikh kerana Sang Marikh sering tidak ada dan meminggirkannya. Pergaduhan berlaku dan akhirnya berlaku kes lebih teruk lagi iaitu perpisahan. Hal ini gara-gara Sang Zuhrah dan Sang Marikh lupa pada asal usul pasangan dan diri mereka. Mereka menganggap diri mereka  adalah sama tetapi sebenarnya  berbeza disebabkan datang daripada planet yang berlainan.





Kesimpulannya, jangan dilupakan perbezaan yang ada pada diri. Kita adalah unik dan sudah tentu cara pemikiran adalah berbeza. Namun begitu, ianya dapat difahami dengan memahami bahasa cinta pasangan. Satu nasihat yang dikongsi oleh John Gray adalah sentiasa mengingati kita adalah berbeza.


 
Terima kasih



.
Baca lagi »

Alepridz Cookies Give Away.

6 comments
Assalamualaikum.



Hari ni noh nak join kontes yang dianjurkan oleh Alperidz. Siapa taknak cookies percuma kan.? Syarat nak join.? Klik SINI .



Kalau nak join klik SINI


Okay harap korang enjoy dengan filem ni. HAHA.





Noh nak tag sekali Reyyn dari BCR. :)


.

Baca lagi »

Page 9 : Tinggi dan Rendah

4 comments
Assalamualaikum,


Dalam dunia ini, ada yang tinggi dan yang rendah, yang miskin dan yang kaya, yang pandai dan yang kurang pandai, yang berpelajaran tinggi dan berpelajaran rendah, yang tahu banyak dan tahu sedikit, yang berjawatan tinggi dan berjawatan rendah, yang rumah besar dan rumah kecik, yang kereta besar dan kereta kecik, dan sebagainya.


Tapi kita harus tau, di sisi Allah, siapa yang lebih mulia. Hidup ini bukan utuk kaya atau mempunyai harta yang serba serbi, tapi untuk mendapatkan kebahagian yang abadi. Allah kasihkan orang yang bertaqwa. Allah tidak memandang harta dan paras rupa, kerana pada akhirnya, hanya hati yang akan membawa kita ke syurga atau neraka.





Sama ada kita kaya atau miskin, disisi Allah kita adalah sama. Hanya ketaqwaan yang dapat membezakan darjat antara kita. Sebagai umat islam kita hendaklah berusaha untuk ke arah keberkatanNya dunia dan akhirat.


"Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat." (Surah Al-Fatihah 1: Ayat ke 6-7)



Wassalam
.
Baca lagi »

Page 8 : Malaikat Izrail! Please bagi AKU peluang..

0 comments
Bismillahhirrahmanirahim,

Selalu kita dengar melalui ustaz, ustazah, ceramah agama, televisyen dan kita baca melalui iluvislam.com sendiri bahawa solat itu tiang agama, juga merupakan amalan pertama yang akan dihisab di Akhirat, solat itu wajib dan banyak lagi tentang amalan yang satu ini..
Tetapi sekerap mana kita laksanakan amalan yang fardhu ini? Ada yang jawab,

"Mestila aku solat 5 waktu.. Subuh, Zohor, Asar, Magrib, Isyak."

Ada juga yang jawab,

 "Eish, soalan ni budak tadika pun reti jawab. 5 kali lah. Tapi aku buat tiga kali je, kadang-kadang dua kali..ikut mood lah."

Mungkin anda juga pernah dengar ada yang menjawab, "

Solat? Penting sangat ke..? Entah, aku tak pernah kisah pun nak solat-solat ni. Aku bukan alim pun nak solat-solat ni."

Excuse me! Minta perhatian ye saudari, saudara yang dilahirkan ISLAM dan didalam IC tertera perkataan ISLAM..

Solat diamanahkan BUKAN untuk orang alim-alim sahaja. Sesiapa sahaja yang beragama ISLAM, WAJIB menunaikan solat 5 waktu yang diamanahkan Allah S.W.T. Tidak ada wujud istilah terpulang pada diri masing-masing kerana kubur asing-asing. Walaupun kubur memang asing-asing tetapi sekurang-kurangnya kalau kita tidak diseksa kerana tidak menunaikan solat tak ada lah jiran sebelah kubur kita tu terpaksa tutup telinga dengar awak menjerit terlolong kena seksa nanti!
Dulu aku pun pernah terfikir sambil merungut,

"Kenapa la kena solat.. kan leceh?"

Lepas tu bila aku sudah berilmu sedikit aku terfikir pula macam ni,

"Nampaknya dah nak habis waktu ni, kalau solat pun belum tentu diterima. Takpe lah esok je lah solat."

Kadang-kadang otak aku berfikir juga macam ni dek kerana hasutan syaitan-syaitan durjana,

"Aku ni dah pernah buat banyak dosa. Dosa besar, dosa kecil, kalau aku solat pun mesti tak sah. Jadi, tak payah la solat."

Ataupun begini,

"Alah, aku ni tua muda lagi. Kalau tahun depan baru start solat pun takpe."

Astagfirullahalazim! Ya Allah ampunkan lah dosa-dosa aku selama ini kerana sering mempersoalkan tuntutan-Mu suatu ketika dahulu!"
Rakan-rakan sekelian, tujuan aku menaip artikel ini bukanlah untuk memesongkan akidah sesiapa dan mengajar rakan-rakan berfikiran negatif seperti yang diatas. Tidak sama sekali! Aku cuma sekadar ingin mengingatkan antara satu sama lain dan diri sendiri kerana aku hanya manusia yang sering melakukan kesilapan. Aku juga jahil tetapi ilmu yang dipelajari serta nasihat yang berterusan Insya-Allah dapat mengurangkan kejahilanku dan menambahkan ilmuku terhadap Islam yang aku anuti sejak kecil ini.
Allah beri kita telinga bukan untuk dengar lagu-lagu favourite kita semata-mata. Allah kurniakan telinga kepada kita agar kita dapat mendengar AZAN iaitu seruan kepada umat Islam untuk menunaikan solat pada setiap waktu-waktunya. Ada juga alasan belum sampai seru untuk menunaikan solat yang pernah ku dengar daripada mulut-mulut mereka yang gemar memberi alasan. Come on! Kalau AZAN yang sekuat-kuat tu pun dikatakan tidak sampai seru lagi agak-agaknya nak kena kuat macam mana lagi ya?
Yang paling hairan bila Terawih bukan main laju pergi masjid. Siap ada yang kutuk-kutuk manusia-manusia yang tidak pergi Terawih pula.. padahal Terawih itu amalan sunat. Sedangkan amalan wajib yang 5 waktu tu tidak pula mereka laksanakan. Kalau laksanakan pun mungkin lopong-lopong. Lebih banyak lopong daripada yang terisi. Itulah realiti sebilangan umat manusia yang mengaku ISLAM tetapi tidak langsung menjaga amalan yang diwajibkan oleh Islam itu sendiri.
Tidak guna kaya harta kalau tidak reti bersyukur yakni menunaikan solat kepada Allah yang memberi rezeki.
Tidak guna pandai kalau tidak reti berterima kasih yakni menunaikan solat kepada Allah yang memberi kebijaksanaan.
Tidak guna dipuji dan berstatus tinggi jika tidak reti memuji Allah yakni menunaikan solat kepada Allah yang berhak menerima segala puji-pujian.
Tidak guna hidup lama jika tidak reti bertafakur yakni menunaikan solat kepada Allah yang mengurniakan ruh, jasad dan nyawa.
Tidak guna kita mengejar nikmat dunia semata-mata dan lupa bahawa dunia ini hanyalah persinggahan yang tidak pasti. Gunakanlah kaki dan tangan yang Allah kurniakan untuk bersujud dan berdoa kepada-Nya.
Aku pasti semua yang membaca artikel ini masih bernafas dan hidup, samada sihat atau tidak itu tidak penting. Yang penting, rakan-rakan masih ada peluang untuk memohon keampunan-Nya dan bertaubat.



Jangan nanti, bila ruh dah sampai ke tekak (dicabut) ketika itu barulah memikirkan dan berteriak....

"Malaikat Izrail! Please bagi peluang, I nak solat dulu!"

- Nasihat dan peringatan untuk semua umat Islam termasuk diri sendiri.

sumber ilham :  http://mardiana-nanasecom/
Wallahualam.
Baca lagi »

#1 Wordless Wednesday

7 comments
Assalamualaikum.




Terima kasih sudi datang.
.
Baca lagi »

Page 7 : Power of Dzikir

0 comments
Ingatlah;
Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah saw. bersabda:
"Pada hari Kiamat akan ada penyeru yang berseru.
"Di manakah orang-orang yang berakal?"
Lalu akan di tanya:
"Orang-orang berakal manakah yang engkau kehendaki?"
Ia berkata:
"Yaitu orang-orang yang selalu berdzikir kepada Allah dalam keadaan berdiri, duduk, berbaring dan memikirkan kejadian langit dan bumi. (Dan berkata) 'Wahai Rabb kami, Engkau tidak menciptakan semua ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau,maka lindungilah kami dari adzab api neraka.'
Kemudian di pancangkan untuk mereka sebuah bendera dan setiap kaum akan mengikuti bendera masing-masing.
Dan di kabarkan kepada mereka:
"Masuklah ke dalam surga untuk selama-lamanya."
(Asbahani).
===




Ingatlah;
Dari Abu Hurairah r.a., "Saya mendengar Rasulullah saw. bersabda:
"Ada tujuh golongan yang di naungi Allah ketika tidak ada naungan selain naungan-Nya;
"Pemimpin yang adil,"(Bukan hanya pemimpin negara sahaja malah suami isteri juga di kira sebagai pemimpin)

"Pemuda yang rajin beribadah kepada Allah,"

"Laki-laki yang hatinya bergantung pada masjid-masjid,"

Laki-laki yang di goda oleh wanita bangsawan lagi cantik,lalu ia berkata, "Sesunguhnya aku takut kepada Allah."

"Dua orang lelaki yang saling mencintai semata-mata karena Allah, mereka berkumpul dan berpisah semata-mata kerana Allah,"

"Laki-laki yang bersedekah dengan sembunyi-sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang di sedekahkan oleh tangan kanannya,"

"Laki-laki yang mengingat Allah bersunyi diri hingga berlinangan air mata." (Bukhari, Muslim).


Seruan, marilah kita sama-sama perbanyakkan amalan berdzikir kepada Allah pada bulan yang mulia ini. Nescaya kita akan dapat keberkatan daripadaNya dunia dan akhirat.

Isnyaallah....
Baca lagi »

Page 6 : Sabotage Kurma Yahudi

0 comments
bismillahirrahmannirahim....

Assalamualaikum pembuka kata,
pemanis lidah kurma pilihannya..

Dah seminggu kita berpuasa....mesti da mula bershopping sakan ni arn..hehe..tapi tu bukan topik nya sekarang nie..kurma???erm, mesti korang pada bulan ramadhan selalu makan kurma arn...memang sunnah nabi...tapi, dalam korang makan kurma uew, noh nak nasihat kan sepaya pilih la kurma betul-betul ea... .....berhati- hati..... ...be careful of Kurma Yahudi.






Tolong Distribute!
Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.  Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenama “Jordan River”,  kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.  Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi.

Akhir Kalam, noh harap korang berhati-hati dalam memilih kurma. Actually bukan kurma jew, tapi produk lain yang dihasilkan oleh Israel. Harap korang be alert n sensitive ye ngan benda-alah macam nie..

KITA SABOTAGE PRODUK ISRAEL..

ALLAHUAKBAR !!!!!!!!

wassalam...
Baca lagi »

Page 4 : Anak Soleh dan Solehah

0 comments
Asslamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim…

Memandangkan kita dalam bulan ramadhan yang penuh keberkatan, noh nak bagi tips or panduan la macam mane nak jadi anak yang Anak Soleh….

Itulah yang bermain difikiran korang sume arn…anak soleh atau solehah ni idaman setiap mereka yang bergelar anak… adakah kita tergolong dalam ciri – ciri anak soleh dan solehah??? Mari kita fikir sejenak..

1 ) Mentaati kedua ibu bapa


Anak yang soleh dan solehah ini sentiasa mentaati ibu bapa mereka selagi mana ia tidak terkeluar dari syarak…Kita yang sebagai anak ni adakah sentiasa mentaati kedua ibubapa kita ? Cuba kita renung dan muhasabah balik diri kita. Adakah kita pernah menaikkan suara di depan mereka ataupun kita pernah menyakiti hati mereka ? Moga-moga kita tidak tergolong didalam golongan di atas…

 
Firman ALLAH di dalam surah AL-ISRAA’ ayat yang ke 23 juzuk yang ke 15 yang bermaksud : 


“ Dan Rabb-mu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain DIA ( ALLAH ) dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa mu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali jangan kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ ah “ dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka ucapan yang mulia “.

 
Disini dapat kita melihat betapa untuk kita hendak menjadi anak yang soleh dan solehah perlu mengelakkan diri kita daripada berlaku kasar kepada kedua ibubapa kita apatah lagi meninggikan suara dihadapan mereka ketika mereka sudah lanjut usia…sentiasalah kita berdoa kepada kedua ibubapa kita dengan doa yang setiap kali kita baca selepas selesai solat :

“ Ya Allah, ampunilah dosaku dan dosa kedua ibubapaku , kasihani mereka sepertimana mereka mengasihiku dan mendidikku sejak kecil lagi “. Amiin…

 
2 ) Tingkahlaku dijaga dan akhlak dipelihara.

Anak soleh dan solehah sentiasa menjaga tingkah laku daripada melakukan perkara-perkara yang boleh mengaibkan diri…apatah lagi melakukan perkara yang boleh mendatangkan malu kepada keluarga…Tidak dinafikan manusia tidak terlepas daripada melakukan dosa terutama dosa kecil yang kadang kala kita tidak perasaan perkara yang kita buat itu mendatang dosa…tetapi ALLAH itu Maha Pengampun…apabila kita melakukan dosa , cepat-cepat kita beristiqfar dan memohon ampun kepada Yang Maha Esa…Untuk menjadi anak yang soleh dan solehah perlu kita menjaga akhlak kita,kerana akhlak merupakan faktor utama untuk menjadi anak yang soleh dan solehah, jika akhlak kita tidak dijaga tidak mungkin kita akan menjadi anak yang soleh dan solehah…

 
3 ) Amalan dijaga kerana Yang Maha Esa

Anak yang soleh dan solehah perlu menjaga amalan , dan amalan itu adalah semata-mata kerana Yang Maha Esa…Kadang-kadang kita sebagai manusia ini juga ada culas didalam melakukan amalan kepada Allah terutamanya di dalam solat…untuk menjadi anak yang solehah dan solehah perlu mendahulukan perkara yang wajib seperti solat diawal waktu…macam mane kita mahu menjadi anak yang soleh dan solehah jika solat kita tidak dijaga…apabila solat
kita dijaga insyaAllah,amalan – amalan kita akan menjadi lebih teratur…selain itu juga untuk menjadi anak soleh dan solehah ialah perlu menjadikan al-quran sebagai sahabat karib dikala senang dan susah…sentiasa basahi lidah dengan al-quran dan zikrullah…insyaAllah,untuk menjadi anak yang soleh dan solehah ada didalam setiap diri setiap mereka yang bergelar anak.

 
4 ) Tiada cinta selain cinta kepada Allah, Tiada rindu selain rindu kepada Rasulullah

Cinta merupakan fitrah bagi setiap manusia kerana manusia sememangnya memerlukan pasangan , Bagi anak yang soleh dan solehah, cinta Allah mengatasi cinta segala-galanya…apabila cinta Allah telah bertakhta dihati, cinta kepada Rasulullah adalah cinta seterusnya dan cinta ibubapa selepas itu. Tiada istilah couple bagi setiap insan yang belum berkahwin kerana ia adalah nafsu semata-mata…bercinta selepas kahwin adalah nikmat yang paling berharga bagi setiap pasangan itu. Oleh itu, bagi pasangan yang telah telanjur bercinta apa kata halalkan perhubungan itu dengan perkahwinan. Nak jadi anak soleh dan solehah tak ? 


Bila bercinta , mesti ada perasaan rindukan? Persoalannya, adakah rindu kita pada Rasulullah lebih lagi ataupun rindu pada kekasih mengatasi segala-galanya? Perkara ini sebenarnya tidak dapat dinafikan bilamana kita melihat sendiri anak-anak muda kita bilamana teknologi semakin canggih, perasaan itu boleh diluahkan melalui pelbagai cara seperti di handphone melalui ‘sms’…yahoo messenger dan sebagainya…tetapi kita kena ingat, biarlah rindu pada Rasulullah mengatasi segala-galanya…itulah ciri-ciri ingin menjadi anak soleh dan solehah.

 
5 ) Kasih sayang hanya pada ibubapa, Guru dan teman-teman sentiasa dikasihi.

Anak soleh dan solehah perlu meletakkan kasih saying ibubapa yang paling utama daripada kasih sayang selain mereka kerana tanpa mereka tidak mungkin kita dilahirkan kedunia ini.Kita boleh melihat pengorbanan seorang ibu yang menanggung keperitan dan kepayahan mengandungkan kita selama 9 bulan 10 hari.


Ibu jugalah yang sanggup bersengkang mata apabila anak tidak tido malam apatah lagi jika anak itu sakit,ibu jugalah yang akan menjaga kita.Jadi betapa kita wajib memberikan kasih sayang kepada ibu kita.Bapa juga tidak kurangnya,mencari rezeki untuk memberi makan kepada anak-anak dan menghantar anak-anak untuk menuntut ilmu.Apakah kita tidak merasakan betapa besar pengorbanan bapa kepada setiap anak…

 
Guru merupakan ibubapa kedua kita apabila berada disekolah…tiada guru yang mengajar anak murid mereka untuk bersikap biadap apatah lagi mengajar perkara – perkara yang tidak berfaedah…mereka semua mahu anak-anak murid mereka berjaya dan menjadi insan yang berguna untuk keluarga dan masyarakat..itulah sifat bagi seorang anak soleh dan solehah iaitu mengasihi dan menghormati guru-guru.

 
Anak soleh dan solehah juga perlu mengasihi teman-teman, tetapi sebelum itu biarlah mencari teman yang memberikan faedah kepada kita dengan saling ingat mengingati antara satu sama lain…bukan sekadar kawan biasa…sanggup berkorban dikala susah dan senang…itulah sebaik-baik teman…

*****

Pesanan untuk anak lelaki

Buat anak lelaki…tanggungjawab sebagai anak lelaki lebih besar daripada anak perempuan…kerana apabila seseorang bapa telah kembali bertemu dengan Maha Pencipta, maka anak lelakilah yang perlu memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga…menjaga ibu dan keluarga…Oleh itu,apa yang perlu anak lelaki buat adalah, perlu mendalami ilmu terutama ilmu agama…jika kita melihat pada zaman sekarang, apabila berlaku kematian keluarga, terutama ibu bapa, ada anak-anak yang telah menswastakan untuk menguruskan jenazah ibu bapa mereka, anak-anak hanya perlu membayar…ini bukanlah ciri-ciri dan sifat-sifat anak yang soleh dan solehah…justeru itu perlulah anak lelaki perlu mendalami ilmu agama…anak lelaki juga perlu menjadi imam didalam solat sekiranya ibubapa suruh, bilamana solat berjemaah dirumah, keakraban dan bahagian dalam keluarga itu terpancar…anak lelaki juga perlu menjaga dan membimbing keluarga terutama yang ada kakak atau adik perempuan…tanggungjawab anak lelaki adalah memastikan mereka ini menjaga aurat dan batas-batas pergaulan.

Pesanan untuk anak perempuan


Buat anak perempuan, tanggungjawab kita tidaklah seberat tanggungjawab anak lelaki, tetapi tidaklah kita sebagai anak perempuan mengambil kesempatan daripada itu…anak perempuan perlu menjaga aurat dan batas pergaulan mereka…dari segi aurat, anak perempuan perlu melabuhkan tudung hingga ke dada dan tidak memakai pakaian yang menjolok mata ataupun pakaian yang ketat…sesungguhnya bilaman seorang anak perempuan itu melakukan dosa , bukan sahaja diri sendiri yang menanggung dosa, tetapi bapa juga menanggung dosa anak perempuan itu…apakah kita tidak ada rasa kasih sayang kepada seorang bapa??? Amat kejam kepada mereka yang melakukan perkara sedemikian…ingatlah, sesungguhnya amat mudah mereka yang bergelar wanita itu untuk masuk syurga dan amat mudah juga untuk masuk ke neraka…ambillah untuk mudah masuk syurga dengan sentiasa mentaati perintah Allah dan meninggalkan laranganNya…untuk memilih calon suami, carilah calon suami yang bukan sahaja tahu asas dalam agama tetapi mampu membimbing seorang isteri…yang boleh menjadi imam dalam keluarga, dan mampu bertanggungjawab dalam keluarga….

“ Anak soleh dan solehah sebagai harta, tidak jemu berdoa , agar sejahtera terpelihara”.

Noh buat page ni just nak berkongsi...noh harap korang dapat input yang sepatutnya ye...

wassalam....
Baca lagi »
 

Copyright © 2010 • Berbual Sambal • Design by Dzignine