125x125 Ads

Page 12 : Hukum menonton wayang ????

Assalamualaikum.

Hai, rasa macam lama nye noh tak update blog ni. Nak kata busy, takde la busy sangat. Biasa la buat preparation untuk raya. Nak cerita apa ea?? erm,  noh nak bercerita ni. Masa 2nd last puasa, noh ngan kwan, red pergi tengok wayang kat jusco tebrau. Kitorang tengok cerita FINAL DESTINATION 5. Akak yang jual tiket ue cakap yang filem ni 18 keatas je boleh tengok. Dengan rasa teruja nya kitorang beli la. Tapi kitorang beli tiket yang start kul 8pm. Huh, da lepas buka. heehe.

Lepas je solat maghrib, kitorang gerak g wayang tu. Masa kitorang tengah tunggu ni, noh pelik asal la ramai orang non-muslim. Rasa tak sedap hati plak. padahal dalam hati teruja nak tengok. hehe.. maybe orang muslim tengah rehat2 kat umah kot, tu yang xda ue. Overall, cerita ue xda la best sangat. Adegan seram nya pon kurang, lagi okey yang lepas lepas. Aksi yang terlampau pun xda. Nasib baek, kalau tak rasa berdosa je beli tiket ue. hehe

Noh pernah tertanya-tanya, "Apa hukum tengok wayang??Ustaz noh pernah cakap yang tengok wayang ni haram coz banyak kemungkaran kat dalam nye. Nak lagi tepat lagi, banyak maksiat. Tapi noh pergi bukan nya kearah tu. Noh nak maju kan industri filem tempatan. Ceh, padahal tengok cita orang puteh. hehe.. Noh pun tak tahu sangat hukum nya. Tetiba je hati noh ni tergerak untuk g laman web iluvislam.com. Kat cini la noh baru tahu hukum tengok wayang ni apa sebenarnya.



Hukum tengok wayang diharuskan jikalau tanpa ada perkara-perkara yang menyalahi syariat Islam. Tetapi jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat maka ia tidak dibolehkan. Haram la ue.. Maklum la sekarang ni orang tengok wayang bercouple-couple. Duduk kat couple sit plak ue. Tu yang wat kan jadi haram. yang sedih nya, orang melayu kita, islam plak ue. Tolong la, jangan la buat perkara yang boleh jatuh kan nama baik umat islam yang lain. kalau tak tahan sangat, g la kawin dulu, pastu buat la apa yang nak buat. ni TAK, sekarang ni sebelum kawin bercinta bagai nak rak, berkepit sana, berkepit sini. tapi bila da kawin, jalan sebelah pun da tak nak. "Awak jalan la dulu, abang follow dari belakang." Konon nye tak nak jatuh market la. Tak paham noh. Lebih baik bercinta ala kadar, pastu da kawin baru nak mesra2. Betul tak?? Tengok macam orang dulu dulu, jodoh keluarga yang tertentu kan. Korang tengok, atok nenek korang, ade mak ayah korang yang sampi sekarang still sama2, bahagia lagi ue.




ohhhhhhhhhh......dah jauh pergi nya. Niat hati nak cerita pasal wayang je, ni da jauh sampi bab kawin kawin ni. Sorry Sorry Sorry. tetiba noh emosi plak ni. hehe. Anyway, apa yang noh nak cakap kan mintak mintak la sampai kat korang ye. Moga moga kita semua dapat manfaat sama sama ye.

Dikesempatan ni gak, noh nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI" kat kawan kawan yang kat facebook, BCR, n semua la yang mengenali noh. Noh harap korang tak terasa hati ea. Kita buka lembaran baru, tutup kisah lama yang memedihkan. Noh harap raya tahun ni memberi kita seribu erti. 

Wassalam. 












2 comments:

{ kotak bulat } at: 1 September 2011 11:41 PTG berkata...

dda lme da tak tgk wyg.. hehee

{ Noah Navas } at: 2 September 2011 1:47 PTG berkata...

haha...
bese la busy raya..
^^

 

Copyright © 2010 • Berbual Sambal • Design by Dzignine