125x125 Ads

Alasan Kenapa Perempuan Kena Pandai Masak

Assalamualaikum.





Hai blogger boys and terutamanya blogger gurlz yang menjadi bahan uji kaji aku pada entry kali ni. Jangan marah ea. Just perkongsian kita bersama oke.


As a gurlz, korang mesti harus patut hendak mahu pasti kena pandai masak. Kalau korang (blogger gurlz) tak tahu masak macam mana korang nak pikat hati  bakal mak mertua? Cakap-cakap mak mertua, kalau nak kahwin masih tak pandai masak, alamat korang dalam keadaan kritikal la tu. Nak nak kalau dapat mak mertua yang sayang kan anak nya. Komfem korang kena pandai masak.


And then cuba bayangkan korang saje saje la lepak kat umah bakal mak mertua, tiba-tiba dia sediakan bahan untuk korang masak sendiri. Lebih ringkas lagi nak testing korang le. Untung kalau korang pandai masak. dia campak katak pun, insyaallah korang bole masak lemak cili padi. Tapi kalau korang tak pandai masak, tak masak korang dibuatnya. Alamatnya CANCEL jadi menantu dia. 


Kepada yang belum pandai masak, banyak banyak kan la buat eseimen and research. tak lupa banyak2 kan la berdoa kepada Allah s.w.t supaya tak dapat mak mertua yang banyak cekadak karenahhehe


Ha, tak lupa gak yang dah pandai masak. korang tak bole goyang-goyang kaki senang lenang. korang kena berinisiatif untuk cari kaedah lain untuk memasak pada waktu-waktu kecederaan, hoho.



contoh yang mudah, pertama korang tak payah masak guna rice cooker. tapi dikukus. ini kaedah tradisional sepanjang zaman. Mana la tahu kan dah kawin nanti tiba-tiba tempat korang asik black-out korang guna la cara ni. gantikan dapur gas dengan dapur arang. tak yah pening-pening nak pikir. betul tak ?


Tapi kita as a boys, kena tahu gak masak. nak nak bila isteri kita mengandung. kita la kena gantikan dorang. tambahan kalau mengidam macam macam, terpaksa la ikut je. tapi lau dah mengidam kereta BMW tu memang dah melampau sangat la. Just ignore it. huhu.


As conclusion, suami dan isteri mesti tahu masak. kerjasama amat penting dalam membentuk keluarga yang disyorkan dalam islam. tapi korang (terutama blogger boys) harus ingat, kalau la kelemahan isteri kita tak pandai masak, saya pasti ada 1000 lagi kelebihannya yang masih kita boleh hargaiInsyaallah korang boleh jadi sebuah keluarga yang disinari dengan cahaya cahaya dari syurga



Aminn..



11 comments:

{ Yuu Hidayu } at: 5 Januari 2012 9:12 PTG berkata...

fuyooo.. dah pikir pasal kawen ni... hoho

:larikkkk

{ Noah Navas } at: 5 Januari 2012 9:22 PTG berkata...

of course la..
kena pk masa depan..
maklum la da 20...
hehe

{ Cik Hujan } at: 5 Januari 2012 9:36 PTG berkata...

hacccummmmm...masak ye. okeyh!

{ Noah Navas } at: 5 Januari 2012 9:47 PTG berkata...

hoho...
cik hujan menjerit komen..
yeah...
cian dia selesema..
need more rest ya..
^^

{ ReYnn } at: 7 Januari 2012 3:41 PTG berkata...

macam cerita drama dah :tepi
tak pandai masak tp pandai makan je boleh x? hhoho

{ ReYnn } at: 7 Januari 2012 3:41 PTG berkata...

macam cerita drama dah :tepi
tak pandai masak tp pandai makan je boleh x? hhoho

{ Noah Navas } at: 8 Januari 2012 12:08 PG berkata...

kalau untuk reynn sume nye bole..
nti i cari kan org gaji utk reynn oke..
hehe

{ sHy/warung photographer } at: 8 Januari 2012 1:02 PG berkata...

kalau dah emergency tu tak pandai pon bole jadi pandai masak..heheheh

{ Awan Nano } at: 9 Januari 2012 2:38 PTG berkata...

yes u rite..pompuan kena pndai masak...but normaly pompuan yg x reti nak masak bila daa kawen confirm pndai amsak..ngee~~

{ Noah Navas } at: 9 Januari 2012 2:43 PTG berkata...

haha..
yela, belajar pelan2..
hhuhu

{ mahabbahseputihsutera } at: 13 April 2012 11:55 PTG berkata...

belajar sikit2...
walaupun tak expert
tp yg penting tahulah basic..
jangan sampai halia dgn kunyit
pun tak kenal..hehe

 

Copyright © 2010 • Berbual Sambal • Design by Dzignine